50 km o-løb

O-løb er godt, meget o-løb er meget godt

Det var i hvert fald hvad jeg tænkte da jeg meldte mig til at deltage i Danmarks længste orienteringsløb. 50 km og 121 poster kunne forsvarets særlige tjeneste for rekognoscering diske op med. Løbet blev afholdt i Gludsted plantage, Harrild hede og Nørlund – omkring Ikast og Brande.

50k1

 

 

Turen derover gik i selskab med Kim ”Jeg-løb-engang-i-Køge-men-tosser-nu-rundt-i-Nordsjælland” Hansen og en hurtig adventure-racer. Der var overnatning i shelters, inden morgenmad blev kastet i hovedet 5.45. Der var race-briefing 7.15, og efterfølgende en smule forvirring over placering af depoter, drop-bags osv. Planen var, at vi skulle køres ud til et særligt terræn, hvor vi først skulle løbe en sløjfe på 15 km, derefter ramme et depot, hvor vi ville få kort til næste sløjfe, en 10 km strækning der ville føre os tilbage til stævneområdet. I stævneområdet ville man så få kort til tredje og sidste sløjfe – en 25 km tur, hvor man ville runde depotet ude i skoven.

Turen ud til starten tog omkring 15-20 minutter, og jeg nåede at tænke et par gange, at der da var langt hjem til stævnepladsen. Første del af første sløjfe skulle løbes på luftfotokort med enkelte signaturer. Efter en lidt kaotisk start – mest fordi vi ikke startede, hvor start var tegnet på kortet – fandt jeg ind i et stabilt tempo og kom til at følges med Kim. Det gik så fint, at vi kom til at følges hele vejen rundt. Posterne var placeret forholdsvist nemt, så det var mest, når man selv lagde forhindringer ind – som at vende kortet forkert – at det gik nævneværdigt galt.

50k2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Første bom kom i forbindelse med første kortvend, hvor en stor sti var halvskjult i kanten af kortet – det kostede dog ikke meget mere end fem minutter.
Turen ud af depotet startede med en 180 graders fejl. Flot…De første 27 poster blev gennemført på luftfotokortet, før vi fik lov til at gå til det rigtige o-kort. Her ventede post 28-40, inden depotet blev nået første gang. De første poster på o-kortet var forholdsvis simple, og voldte ikke de store problemer. Det var en stor befrielse at få et ”rigtigt” kort i hånden, hvor man havde alle informationerne, og ikke kun dem der umiddelbart kan ses fra luften.

Og derefter et fejlklip. Flot…

Fejlklippet blev dog fanget umiddelbart efter, og så vidste vi da hvor post 42 på tredje loop var…

Efter en sløj start blev orienteringen hurtigt skarpere, og vi fik sat en stor flok med et par poster, som vi ramte lige på (7, 8 og 9). Allerede på vej til 9 talte vi om, at vi skulle have tungen lige i munden, og koncentrere os ind mod 10. På trods af at vi satte farten ned og talte hugninger til den store guldmedalje, måtte vi alligevel tosse lidt for meget rundt.

 

50k3

 

 

 

 

 

 

 

 

Andet loop skulle føre os tilbage til stævnepladsen, men først skulle vi kæmpe os igennem den jyske hede. Magen til u-løbbart terræn skal man lede længe efter. Det er knoldet, fast, løst, hullet og man kan sjældent se, hvor man sætter sine fødder. Ved første møde kunne det løbes, men i takt med at benene blev trætte, jo mere bandede man over det.

50k4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strækket 21 til 22 kostede omkring 10 minutter for meget. På en eller anden måde – der har nok været noget galt med kompasset – endt vi alt for langt mod 23, og det tog lidt tid at få overbevist os selv om, at vi ikke var det rigtige sted.

Da vi kommer i mål efter loop 2, er vi halvvejs igennem løbet. Vi har løbet 34 km, og det har taget omkring fire timer. Benene er stadigvæk forholdsvis friske, så der bliver løbet mere, end der bliver gået.

Vi får udleveret sidste kort med poster fra 1-22 og 42-53. Vi tænker, at de nok har glemt de mellemlæggende poster, men får da sandelige et nyt kort, da vi når post 22. Her venter en ca. 10 km sløjfe. En del af ruten går over lyngen, og det går ikke stærkt… Det er en mental hård del, da vi ved, at der er e

t kort mere at kæmpe sig igennem. Vi er ved at være lidt brugte i det, så vi går, når terrænet bliver for uvejsomt, og løber når terrænet er til det.

Efter sidste kortskift går det hjemad med forholdsvis nem orientering uden de store vejvalg. Efter 9 timer og 46 minutter kan vi løbe i mål som nr. 9 og 10. Vinderne (der var fire, der kom ind samtidigt) var en time og et kvarter mindre om det. GPS uret sagde 66 km, hvor vinderen havde nøjes med 61 – så det er nok orienteringen, der skal gøres lidt ved. Hvis jeg ikke vidste det i forvejen…

Alt i alt et super fedt løb, hvor man kan få alt det o-løb man orker – og lidt til!

 

Link til løbet: www.50km.dk

 

Grej:

Sko: Oroc 280

CEP kompressionsstrømper

¾ tights

Løbe t-shirt x 2

Taske (Ultraspire Omega)

Tommelfingerkompas

 

Føde/væske:

Ca. 4 L vand/energidrik

3 stk. Red Bull

1 gel

1 pk. Clif Bar Shot Bloks

1 Snickers

1 banan